
RÉSUMÉ DIGEST

ACT 538 (HB 85) 2018 Regular Session James

Existing law (R.S. 42:1124.2.1–Tier 2.1) requires certain board and commission members
to file a financial disclosure statement with the Board of Ethics by May 15 of each year.  The
statement shall include the following information for the entire preceding calendar year: 
(1) the full name and mailing address of the individual required to file; (2) the full name of
the individual's spouse and the spouse's occupation and principal business address; (3) the
name of the employer, job title, and a brief job description of each employment position held
by the individual or spouse; (4) the name, address, brief description of, and nature of
association with and the amount of interest in each business in which the individual or
spouse is a director, officer, owner, partner, member, or trustee, and in which the individual
or spouse, either individually or collectively, owns an interest which exceeds 10% of that
business; (5) the name, address, brief description of, and nature of association with a
nonprofit organization in which the individual or spouse is a director or officer; (6) the
amount of income received by the individual or his spouse from the state, political
subdivisions, and certain gaming interests; (7) a certification that such individual has filed
his federal and state income tax returns or has filed for an extension of time for filing such
tax returns; and (8) either a certification that neither the individual nor any member of his
immediate family had a personal or financial interest in any entity, contract, or business or
a personal or financial relationship that in any way posed a conflict of interest which affected
the impartial performance of the individual's duties as a member of the board or commission
or a statement describing each conflict and any action the individual took to resolve or avoid
the conflict.  Existing law provides certain exceptions to the filing requirements.

New law provides that for purposes of existing law, the term "board and commission" shall
not mean any board or commission that is the governing authority of a special district
established by Chapter 29 of Title 33 of the La. R.S. or pursuant to Chapter 30-A of Title 33
of the La. R.S. for the purpose of improvement or beautification of the district or promoting
and adding to the security of district residents, provided that the boundaries of the special
district are not coterminous with the boundaries of a parish or municipality and provided that
the board or commission does not have the authority to collect, expend, disperse, or invest
more than $500,000 in a fiscal year.

Effective August 1, 2018.

(Adds R.S. 42:1124.2.1(D)(1)(b)(vii))


