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PHYSICIANS:  Provides requirements and limitations relative to certain procedures
performed on the spine

1 AN ACT

2 To enact R.S. 37:1274.2, relative to the practice of medicine; to establish requirements and

3 limitations with respect to certain procedures performed on the spine; and to provide

4 for related matters.

5 Be it enacted by the Legislature of Louisiana:

6 Section 1.  R.S. 37:1274.2 is hereby enacted to read as follows:

7 §1274.2.  Performing of certain procedures on the spine; requirements and

8 limitations

9 A.  No physician shall perform a decompression, fusion, or instrumentation

10 procedure on the lumbar, thoracic, or cervical spine unless he has completed a

11 residency in orthopedic surgery or neurosurgery.

12 B.  No physician shall bill for a decompression, fusion, or instrumentation

13 procedure on the lumbar, thoracic, or cervical spine unless he is credentialed as an

14 orthopedic surgeon or neurosurgeon at the facility at which he performs the

15 procedure.
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DIGEST

The digest printed below was prepared by House Legislative Services.  It constitutes no part
of the legislative instrument.  The keyword, one-liner, abstract, and digest do not constitute
part of the law or proof or indicia of legislative intent.  [R.S. 1:13(B) and 24:177(E)]

HB 941 Original 2022 Regular Session Illg

Abstract:  Establishes requirements for and limitations relating to physicians performing
certain procedures on the spine.

Proposed law prohibits physicians from doing any of the following:

(1) Performing a decompression, fusion, or instrumentation procedure on the lumbar,
thoracic, or cervical spine unless they have completed a residency in orthopedic
surgery or neurosurgery.

(2) Bill for a decompression, fusion, or instrumentation procedure on the lumbar,
thoracic, or cervical spine unless they are credentialed as an orthopedic surgeon or
neurosurgeon at the facility at which the procedure is performed.

(Adds R.S. 37:1274.2)
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